Hírek

aug 14

Egymásra épülő rétegek │ Budapest Design Week 2023

Az idei Budapest Design Week tematikájához kapcsolódva a Finta Stúdió elmúlt 28 évének városformáló léptékű vízióiról lesz szó, mely egyfajta tisztelgés is az alapító, Dr. Finta József DLA H.C. (a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész) munkássága előtt.
A Stúdió közel három évtizedes múlttal rendelkezik, szellemi elődjének tekinthető az 1966-ban megalakult építész műterem, amely bár állami cégen belül, de jelentős önállósággal működött Dr. Finta József vezetésével. A 28 év alatt elsősorban szállodák, irodaházak terveit készítette el, ugyanakkor más középületek is köthetők hozzá. Hazánkban újonnan tervezett épületre elsőként nyert el LEED Gold minősítést, és alkotott városközponti szituációban városi homlokzatú multifunkcionális bevásárlóközpontot. Mégis számtalan olyan, fentiektől eltérő vízió, vagy tervasztalon maradt projekt köthető hozzá, mely nagyban befolyásolhatta volna akár Duna-menti területek fejlődését és kihasználhatóságát, akár egy-egy városrész rehabilitációját.
De hogyan válik egy formavilág, építészeti vízió előremutatóvá? Mik befolyásolják a megvalósulást? Mit adhat a városrésznek egy funkcionális épület? Ezekre a kérdésekre kísérlünk meg választ adni megvalósult és tervasztalon maradt projekteken keresztül, visszatekintve a múlt tapasztalataira.
A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A program a Budapest Design Week 2023 fesztivál programsorozatának része. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács. A rendezvénysorozat központi helyszíne a Néprajzi Múzeum új épülete.