MOL Campus

MOL Campus

 

A MOL Campus a Finta és Társai Építész Stúdió és a londoni Foster & Partners kollaborációjából született, a legfelső épületrészét is beleértve 143 méteres toronyház. A Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gát és az Infopark mellett elhelyezkedő irodaház napjainkra nem csak városképi szempontból tölt be lényeges szerepet, de egyben hazánk legmagasabb épületeként is tartják számon.

Korábban a Kopaszi-gát és környéke sokáig Dél-Buda egyik legelhanyagoltabb területe volt annak ellenére, hogy fekvése, természeti értékei, a városhoz való közelsége mindig is egy szebb jövőt vetítettek előre. A terület öböl menti része kb. 10 éve újult meg és ezzel nem csak Dél-Buda, hanem egész Budapest egyik legvonzóbb sétáló, kiránduló, rekreációs területévé vált. A Lágymányosi-öböl és a Budafoki út közötti terület kiváló fejlesztési potenciállal bír, melyet egy hazai ingatlanfejlesztő iroda is felismert, így nem sokkal később egy dán céget bízott meg a beépítési tervek elkészítésével.

A Campus előzményei tehát messzire nyúlnak vissza, hiszen a dán ADEPT már 2015-ben, a mostani beépítés előkészítéseként téglahasáb formában egy 120 méteres magasház elhelyezését vázolta fel ide. A területet beépítő ingatlanfejlesztő később a magasházra tervpályázatot írt ki, melynek eredményei és tanulságai lassacskán a MOL-hoz is eljutottak. A MOL korábbi székháza akkorra már nem csak, hogy túlzsúfolttá és műszakilag elavulttá vált, de az idők során egyre bővülő létszámuk következtében rákényszerültek arra is, hogy a város több pontján szétszórva irodát is béreljenek. A két körülmény életre hívta az igényt egy új, központi székház építtetésére. Végül az eladóvá vált Dél-budai telek megvásárlásával a folyamat el is indult, melynek során meghívásos nemzetközi tervpályázatot írtak ki a tervezési feladatokra. A pályázatot a Foster & Partners koncepcióterve nyerte el, melyhez egy hazai partner bevonása is szükséges volt, így kapcsolódott irodánk a projektbe.

A munkák során a Foster & Partners sok vázlatot készített az épületről, melyeket folyamatosan átbeszéltek a MOL képviselőivel, Stúdiónk pedig kulcsfontosságú szerepet látott el, hiszen a Fosterrel közös koncepciótervezés mellett az építési, engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációk készítéséért is felelt. A mi feladatunk volt többek között a projekt végig vitele a hazai szabályozási környezetben, amely több szempontból is kihívást jelentett. Egyrészt mert hazánkban ezidáig nem épült ilyen magas ház, másrészt a tűzvédelmi jogszabályok sem terjednek ki ilyen részletesen az ilyen jellegű épületekre. A hatóságokkal való folyamatos egyeztetés, pontosítás is szoros, közös munkát feltételezett, melynek eredményeként össze lehetett hangolni a Foster terveit a hazai adottságokkal.

A megbízás koncepciója azon alapult, hogy a székház az ott dolgozók közérzetéhez-, optimális munkakörülményeihez és demokratikus viszonyainak biztosításához járulhasson hozzá, ugyanakkor tartalmazzon egyéb, kiegészítő szolgáltatásokat is, melyek nem csak az ott dolgozók számára elérhetőek.  Az épület formája is a fentiek szem előtt tartásával alakult, ugyanakkor más pozitív hatása is van: segíti az épület környezetbe illesztését, reflektál a Gellért hegy, valamint a budapesti hidak sziluettjére. Emellett a demokratikus viszonyok megteremtését is biztosítani tudja azzal a kitűzött filozófiával, hogy a szabályozási terv következtében létrejövő épületforma annak ellenére, hogy „torony” és „pódium” épületrészből áll, mégis egységes. Ennek eredményeképpen az alsó szinten dolgozók nem érzik alárendelt helyzetben lévőnek magukat, hiszen ugyanúgy kellemes munkakörnyezet veszi körül őket, jó kilátást élvezhetnek, a közösséghez való tartozást pedig az egész épületet összefogó átrium közelsége erősíti.

Az összességében 143 méter magas, fektetett pezsgősüveget formázó, vasbeton szerkezetű toronyház 120 méterig lát el irodai és közfunkciókat.

Az épület bejárata és előcsarnoka a torony és a pódium épület közti nyaktagban található. A kártyával rendelkező dolgozók innen mozgólépcsőn – vagy a torony felé háromkarú látványlépcsőn – jutnak fel az első emeletre, amely a fő elosztó szerepet betöltő, valamint a legtöbb közösségi szolgáltatást (étterem, kávézó, egyéb szolgáltatások) nyújtó épületszint. Annak lobby terén áthaladva mind a torony, mind a pódium épület felvonó blokkjai elérhetők. A földszinti előcsarnokhoz közvetlenül kapcsolódik egy bárki számára látogatható kiállítótér, ahonnan egy panoráma felvonóval a torony tetején található kilátó teraszt is elérhetjük. Szintén a földszinti előcsarnokhoz kapcsolódik egy külső terasszal rendelkező kávézó és étterem is. A zajosabb északi homlokzat mentén az épület közvetlen működését biztosító helyiségcsoportok helyezkednek el, míg a déli, csendesebb, parkra néző oldalon a dolgozókat kiszolgáló kényelmi funkciók lettek elhelyezve (fitness központ, szépség szalon). Az első emeleten egy 400 fős, tágas, dupla belmagasságú, külső terasszal ellátott étterem került kialakításra. Az irodaszintek tulajdonképpen csak a 2. ill. a 3. emeleten kezdődnek, ahonnan már nem csak az Öböl irányába nyílik kilátás, hanem az épület északi homlokzatán keresztül a Gellért-hegy és a Belváros irányába is. Az irodaszinteken találunk egyterű irodákat, mind a pódium épületben (3, 4, 5. emelet), mind a torony épületrészben. Ami közös az összes ilyen funkciójú területben, hogy egyterű irodákként kerültek kialakításra, és kisebb projekt és vezetői irodákat, különböző méretű tárgyalókat, ruhatárolókat, teakonyhákat, telefonfülkéket, fénymásolókat is tartalmaznak egyenletesen elosztva. A torony épületrészben három-három szintet önálló nagyobb egységekként, télikertekkel, belső lépcsővel is összekötve alakítottunk ki, segítve ezzel az egyes szervezeti egységek közötti könnyebb kommunikációt. Az 5. emeleten egy nagy, közösségi tér található, amely normál körülmények között szintén a pódium épület dolgozóinak találkozási, break out helyszíneként szolgál, de egyben alkalmas rendezvények, előadások, prezentációk megtartására is. Az épület 6.-7. emeletén helyeztük el a felsővezetői irodákat, azon belül a vezérigazgatói tárgyalót, reprezentatív étkezőt, elnöki irodákat. A legfelső háromszintes szervezeti egységbe (26-28. emelet) került a kreatív munkavégzést szolgáló Skylab funkció, a Boardroom és annak kiszolgáló helyiségei. A 28 emeleten egy külsős vendégeket is kiszolgáló reprezentatív Sky Restaurant került. A 29. emelet nem csak technikai funkciókat lát el, de egy szélvédett kilátóteraszt is kialakítottunk itt, amely a már említett földszinti közös térből is elérhető bárki számára a hétvégéken. Az épület pódiumrésze alatt 4 pinceszinten, körülbelül 900 gépkocsi számára alkalmas parkolóhely található.

Az irodaház belsőépítészetét tekintve Stúdiónk feladata volt a terek Shell and Core részének megalkotása is. Az egyéb belső tereket a berlini Kinzo tervezte, a budapesti Minusplus támogatásával. Kiemelkedő eredmény, hogy az épületet zárt BIM környezetben-, REVIT platformon terveztük, mely nélkül sem a minden részletre kiterjedő tervezés, sem az ilyen magas minőségű kivitelezés nem valósulhatott volna meg. A Stúdiónk által megalkotott BIM modell nemzetközi szinten is példaértékű.

 

Összességében elmondható, hogy a kihívásokkal teli munka során egy olyan székház jött létre, melyben minden megrendelői feltételt szem előtt tartva nem csak az ott dolgozók számára biztosít modern feltételeket, hanem a közösség számára is élvezhető szolgáltatásokat nyújt. Ezt nem csak a megszokottnál nagyobb parkolóhelyekkel és kerékpár parkolóval biztosítottuk, hanem egy központi nagy étterem és egy fitness központ elhelyezésével is. A dolgozók jóléte érdekében pedig egy kisebb étterem, földszinti és emeleti büfé, kávézó, orvosi rendelő, társalgó területek, baba-mama szoba, ima szoba is elérhetőek az élhető munkakörülmények kiegészítő támogatásaként.

Architectural Design Company Foster + Partners
Interior Design Firm Kinzo
Collaborating Architect Finta Studio
Lead Collaborating Architect Antal Fekete
Coordinating Architect Gábor Mezei
Imre Walton
Architect Zoltán Tóth

Zoltán Kulcsár

Team Architect Katalin Csiszár
Bence Gál
Gábor Heckenast
Judit Keller-Márku
Ágnes Kutyifa
Gergő Lőczi
Aliakbari Sara
Imre Hörcsik
Client MOL Petrochemicals Co.Ltd.
Area  85 500m²
Appointment – Completion 2017-