MSD Pharma iroda belsőépítészeti kialakítása

MSD Pharma iroda belsőépítészeti kialakítása

 

A Finta Stúdió 2021 őszén kapott megbízást az amerikai központú MSD Pharma Kft. új irodájának belsőépítészeti tervezésére. Az iroda a Millennium Városközpontban a Dél-pesti irodafolyosóként is ismert területen található. Ezen belül is a szintén Stúdiónk által tervezett Millennium Gardensben kapott helyet, így nem csak, hogy ismert volt számunkra a terület, de magát az épületet is jól értettük, így az adottságainak megfelelően a lehető leghatékonyabb megoldásokat tudtuk kínálni a megrendelő számára.

Az amerikai MSD Budapesten már három évtizede jelen van közel 200 munkatárssal. A költözést részben a pandémia új munkakörülményei, a meglévő, kihasználatlan irodaterek, illetve a több kooperációra alkalmas helyiség/tér igénye hívták életre. Ezeken túl szerettek volna az előzőnél egy barátságosabb, otthonosabb, színesebb irodát kialakítani, melynek belsőépítészeti és kiviteli tervezésével Stúdiónkat bízták meg. Az irodatér kialakítását alapos kutatómunka előzte meg a részükről, hiszen felmérték a munkavállalóik igényeit és ezek alapján készíttette el az anyacég a space plant, mely kiváló alapként szolgált a munkánk során.

Ezt megvizsgálva kezdtünk bele a munkálatokba, és további javaslatokkal egészítettük ki annak érdekében, hogy minél jobban rájuk szabhassuk a belső tereket, emellett növeljük az irodában töltött idő komfortosságát is, szem előtt tartva a személyesebb igényeket is.

A megbízásunk egy olyan irodatér kialakítására szólt, mely nem csak tükrözi az MSD szellemiségét, hanem nagyon színes, kényelmes és funkcionális, valamint közösségépítő szerepet is betölt.

A tervezés során azt is figyelembe vettük, hogy több fontos nemzetközi kritériumnak, többek között a WELL környezettudatos minősítés elveinek is megfeleljen, továbbá rugalmasan kialakított jól használható egységekből álljon össze, mely ki tudja szolgálni a különféle részlegeket és a sok esetben eltérő munkastílusokat is. A folyamat során részletesen átgondoltuk, hogy mivel és hogyan töltik az ott dolgozók a munkaidejüket, illetve igyekeztünk arra is választ adni, hogy az otthoni munkavégzés kényelmét is valamiféleképp belecsempésszük az irodai terekbe.

Az iroda meglévő, alapvető tulajdonsága, hogy sok nyitott térrel rendelkezik, amit szerettünk volna megtartani, ugyanakkor valamiféleképpen el is kellett őket különítenünk egymástól, aminek optimális kialakítása némileg kihívást jelentett. További igényként szerepelt egy olyan közös tér megalkotása, melyben a munkavállalók megoszthatják és megőrizhetik az évek során szerzett közös emlékeiket. Válaszként a két igényt egy koncepcióba integráltuk és egy olyan átlátható elválasztó elemet hoztunk létre, mely mindkét kérést teljesítette.

A terek design koncepciójának megálmodásakor szintén az adottságok között szerepelt, hogy mivel a cégcsoport tagjai évek óta támogatnak szervezeteket, melyek kapcsán rengeteg támogatásért járó adományt kaptak emlékbe, ezeket mindenképp szerették volna az újonnan kialakított irodatérben tudni. A képeket, festményeket nagy odafigyeléssel igyekeztünk beleilleszteni a terekbe. Hasonló adottságként szerepeltek a növényeik is, melyek elhelyezésére olyan munkaállomásokat álmodtunk meg, ahol a bútorok alsó része az irodai munkavégzéshez szükséges kellékek tárolását szolgálja, a tetejében pedig a növények beültetésére alkalmas vályúk kerültek kialakításra. Az innovatív módszerek alkalmazása mellett az ergonómia is fontos szempont volt – utóbbit többek között állítható magasságú asztalokkal biztosítottuk a dolgozóknak. Olyan zónákat alakítottunk ki, melyek valóban lehetőséget adnak a legkülönfélébb munkafázisok elvégzésére. A csendesebb, visszavonulást igénylő munkavégzés érdekében a kollaborációs helyiségek mellett Focus helyiségek, illetve akusztikus telefonfülkét is ki lettek alakítva az irodában. A közös munkát igénylő feladatokat a Collab helyiségeken és a meeting roomokon kívül az egybenyitott, mégis variálható terek segítik. Ha pedig egy-egy céges esemény, rendezvény megkívánja, hogy egy nagyobb teret nyissanak egybe, úgy a térelhatároló elemek elmozgatásával ezt bármikor megtehetik a dolgozók.

A színek és formák tekintetében úgy gondoltuk, hogy az MSD logoja mind térkialakítás, mind a kiegészítő elemek illetve a színhasználat esetén remek kiindulást biztosít. A molekula-, illetve kapszula-szerű formákat könnyedén bele tudtuk építeni a koncepcióba, melyek nem csak a tárgyalók és közösségi terek falain, hanem később a signage-designban is kulcsszerepet játszottak. A pöttyök, ovális formák, „molekulák” játékos módon utalnak a cég gyógyszeripari profiljára illetve a munkavállalók közötti kapcsolódásokra-kooperációkra.

A színhasználatot tekintve a logo hűvös, türkiz színe mellé társítottunk egy melegebb színvilágot is. Itt Abból a gondolatból indultunk ki, hogy a recepciós zóna, a bejárat és a meeting zónák eleganciát kell, hogy sugározzanak, így ezek esetében visszafogottabb színvilágú környezetet alakítottunk ki. Ezeken a részeken föld színeket használtunk: domináns a bézs, a barna, a fa illetve a szürke színek. Míg tovább haladva igyekeztünk színesebb helyiségeket kialakítani; itt jelenik meg az MSD türkizkékes árnyalata, a main lounge résztől pedig már egyre melegebb és vidámabb színeket is használtunk. Összességében a hasonló típusú helyiségeket igyekeztünk hasonló színárnyalatokban tartani: ahol hangosabb munkavégzés zajlik, ott melegebb színeket, tónusokat alkalmaztunk, a csendesebb munkavégzésre, visszavonulásra szolgáló részeken pedig hidegebb árnyalatokat.

Bár a színek nagyban segítették a terek szétválasztását, ezt kiegészítve a terekben elhelyeztük a korábban említett fotófalakat, illetve az álmennyezetben és a padlóban (szőnyegek formájában) is igyekeztünk jelölni, hol ér véget egy adott zóna, hol kerülünk az egybe nyitottság ellenére egy újabb funkciójú térbe.

Összességében egy harmonikus, színes irodát sikerült megalkotnunk, mely amellett, hogy a dolgozók kényelmét és igényeit szolgálja, jól reflektál a pandémia okozta kihívásokra és folyamatosan változó igényekre is.

 

Koncepció és tervek Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Vezető tervező Kulcsár Zoltán
Tóth Petra
Belsőépítész tervezők Sara Aliakbari
Kutyifa Ágnes
Faezeh Soltani Nejad
Tóth Petra
Kulcsár Zoltán
Építész munkatársak Bánó Orsolya
Csiszár Katalin
E. Csizi Mária
Gömöri Andrea
Heckenast Anna
Heckenast Gábor
Honti Mariann
Kalmár Gyöngyi
Keller-Márku Judit
Kivitelező Újlaki Építő Kft.
Fejlesztő beruházó MSD Pharma Hungary Kft.
Bruttó szintterület  1400 m²
Tervezés 2021 november – 2022 június
Fotó Bányai Norbert – ArtiumStudio